IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

110 години Renault. История в 110 снимки от 1898 до 2008 година

Луис и Марсел Рено основават преди 110 г. фирма, която за повече от един век преминава през успехи и трудности, но се утвърждава като една от най-популярните в цял свят.

110 години Renault. История в 110 снимки от 1898 до 2008 година

Renault Freres (Братя Рено) е основана през 1898 г, а още през 1905 г. фирмата има свое представителство в Англия, а от 1907 г. и в Германия. 

Целият ХХ век е история на растежа на Renault, разбира се прекъсван от двете световни войни. След Втората световна война Renault е одържавена, което за времето след войната се оказва добър ход. Държавата поема инвестициите за разработка на нови модели и още през 1946 г. идва първият успех. Появява се един автомобил станал през годините легендарен - Renault 4CV. Моделът освен на големи продажби се радва и на спортни успехи, като печели Rallye Monte Carlo. 

След това се появяват популярни и обичани в много страни по света модели, като Renault Dauphine (1956), Renault 3 и 4 (1961). 

Не можем специално да не отбележим появата на един революционен модел сред автомобилите от среден клас. Това е Renault 16, чието производство започва през 1965 г. Това е първият автомобил тип хечбек, вид каросерии, които днес преобладават по света. 

Renault 8 произвеждано през 60-те години познаваме много добре, защото за кратко време беше произвеждано по лиценз и в България. За съжаление тогава губим съперничеството с Румъния, където французите трайно се настаняват и резултатите са видими и днес. През 70-те години в Румъния се произвежда Renault 12 под марката на Dacia. 

1971 г. е знаменателна за спортния отдел на Renault. Тогава с модела Alpine A110 печелят трите първи места на Rallye Monte Carlo. Само година по-късно се появява нов легендарен автомобил на френската фирма - Renault 5. Той помага на Renault през 1980 г. да стане първата европейска фирма, която произвежда 2 милиона автомобили годишно. 

От 80-те години ще запомним модели като Renault 9 появил се през 1982 и Renault Espace от 1984 г. Това обаче са годините на голяма криза в Renault, свързана с преструктуриране на фирмата и уволнение на хиляди работници. Печеливша фирма Renault става отново през 1987 г. 90-те години започват с появата на Renault Clio, което веднага става „Кола на годината”. Първото поколение на Twingo идва през 1992, а на Lagunа през 1994 г. 

От средата на 90-те години властват модели като Megane и Sceniс. Renault Scenic поставя началото на нов сегмент в автомобилостроенето, така наречените модели MPV. 

През последните години Renault повишава многократно пусканите нови модели. Фирмата съсредоточава усилията си в областта на безопасността, като нейни модели за първи път печелят по пет звездички от краш-тестовете на Euro NCAP, където и до днес е сред най-добрите в света. Към галерията.
0 от 500